Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Τα χημικά στοιχεία του... φεγγαριού!

Όλοι μας γνωρίζουμε το φεγγάρι των παιδικών μας χρόνων, που μας κράταγε συντροφιά τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια... σε αυτό το post θα παρατηρήσουμε για άλλη μια φορά τον φεγγαρόλουστο ουρανό, όμως με διαφορετικό μάτι... με το μάτι ενός γεωλόγου. Τι χημικά στοιχεία υπάρχουν στη σελήνη? Είναι ένα ερώτημα, στο οποίο η επιστήμη έχει δώσει απάντηση. Αν έλεγες σε έναν αλχημιστή οτί δεν υπάρχει ούτε δείγμα (ίσως υπερβολή, αλλά σίγουρα η ποσότητες αργύρου είναι αμελητέες) αργύρου, θα γέλαγε με την καρδιά του και θα σου έλεγε ότι λες μπαρούφες, καθώς όπως είναι γνωστό το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν για τον άργυρο στα πυκνογραμμένα κείμενά τους ήταν η σελήνη! Φαίνεται ότι τους παρέσειρε, όπως και πολλούς άλλους, το αργυρίζον χρώμα που αποκτά τις νύχτες. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στη σελήνη, σε μικρές συγκεντρώσεις συναντάμε γερμάνιο, μολυβδαίνιο, βολφράμιο και χρυσό. Υπάρχουν επίσης αποθέματα ψευδαργύρου, κοβαλτίου, σιδήρου, αλουμινίου, μαγνησίου, ασβεστίου και τιτανίου. Τέλος στο φεγγαρακι μας αφθονεί και το ήλιον-3. (Πηγή που χρησιμοποιήθηκε για την συλλογή των απαραίτητων δεδομένων του post ήταν το περιοδικό "Περισκόπιο της Επιστήμης" Τ.331)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορία: Ποιο είναι το υλικό εκείνο που αποτέλει την σκόνη που σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού?

Από τη wikipedia είδα το ακόλουθο:

"The dust is mostly made of silicon dioxide glass (SiO2), most likely created from the meteors that have crashed into the Moon's surface. It also contains calcium and magnesium."

Είναι σωστό? τι ιδιότητες έχει αυτό?

agricola είπε...

Το SiO2 είναι ο χημικός τύπος του ορυκτού "χαλαζίας" (quartz). Ο χαλαζίας μπορεί να προκύψει από την αποσάθρωση όξινων πυρογενετικών πετρωμάτων, μαρμαρυγιακών σχιστολιθικών και ψαμμιτικών. Συνεπώς η πρόσκρουση μετεωριτών που είναι πλούσιοι σε τέτοια πετρώματα δημιουργεί αυτήν την "σκόνη", που είναι πλούσια σε χαλαζία (και επομένως στο χημικό στοιχείο πυρίτιο).